Systemen en dynamiek

home

systemen

familieopstelling

organisatieopstelling

voor wie?

belangstelling?

literatuur

links

agenda

begeleiders

Systemen
Wij mensen kennen allemaal systemen en we behoren ook tot veel systemen. Een systeem is een verbondenheid en afhankelijkheid tussen mensen met een doel. Er zijn systemen die vrij overzichtelijk zijn zoals bijvoorbeeld een gezin of familie. Wat groter is al bijvoorbeeld de school of sportvereniging. Maar systemen kunnen ook heel groot zijn en niet zo overzichtelijk. Een voorbeeld is de plaatselijke supermarkt. De supermarkt en haar personeel is een systeem maar iets ruimer gezien horen daar de klanten ook bij en de toeleveranciers en de toeleveranciers van de toeleveranciers. Wij kunnen tegelijk in veel systemen zitten.

Bert Hellinger heeft door jarenlange observatie ontdekt dat in systemen drie principes werkzaam zijn. Dat zijn de binding: iedereen hoort erbij; de volgorde: iedereen heeft een plaats; en de balans van geven en nemen: tussen mensen moet er een balans zijn in wat ze nemen en wat ze geven. Als deze principes geschonden worden ontstaat een dynamiek.

Dynamiek
Een dynamiek is een uitvloeisel van een verstoring van een van de principes. De dynamiek heeft altijd als eigenschap dat het gedaan wordt uit liefde met de bedoeling het zo goed mogelijk te doen voor het hele systeem.
Als bijvoorbeeld de ene partner meer geeft dan de ander kan onbewust de neiging ontstaan om die onbalans te herstellen. Het gevolg kan zijn dat een van de partners vertrekt.
Als de moeder niet aanwezig is kan de oudste dochter zich in haar plaats zetten. Dan wordt het principe van de orde geschonden en dat kan later klachten geven.

Andere bekende dynamieken zijn: iets dragen voor iemand anders of iemand beschermen tegen weggaan.
www.opstellingen-utrecht.nl